Invatamant

CE PROBLEMĂ ARE ȘCOALA ORI GRĂDINIȚA TA?

in

Tags 

Invatamant

Modul de funcționare a școlilor și grădinițelor din Sighișoara a devenit o prioritate și mai mare pentru membrii Uniunii Independente pentru Sighișoara (UIPS). Cel puțin asta arată ultima campanie socială lansată de către independenți: „FĂRĂ ORGOLII! Adevărata schimbare în școlile și grădinițele sighișorene”. Președintele partidului, Iulian Sîrbu, ne-a explicat ce presupune această nouă mobilizare și cum fiecare sighișorean, indiferent de vârstă, poate să contribuie. Din 18 octombrie, sighișorenii pot atrage atenția asupra tuturor problemelor pe care le văd, zi de zi, în școlile ori grădinițele din Sighișoara.

TREI FETE DIN PROIECTUL ”MAINSTREAM SIGHIȘOARA”, LA CONCURSUL NAȚIONAL ”DREPTURILE COPILULUI ÎN IMAGINI”

in

Tags 

Invatamant

Între 27 și 29 Iunie 2019, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, a avut loc concursul național interdisciplinar ”Drepturile copilului în imagini”, la care au participat elevi din toată țara, inclusiv 3 fete ce beneficiază de serviciile proiectului strategic ”Mainstream Sighișoara – investiție europeană pentru incluziunea socială”. Concursul, aflat la cea de-a 9-a ediție, a fost organizat de Școala Gimnazială ”Victor Jinga” din Sighișoara și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, fiind adresat elevilor din școlile generale de masă/școlilor speciale și cluburilor/palatelor copiilor, excepție făcând școlile vocaționale de arte plastice.

CARAVANA UNIVERSITĂȚII ”BABEȘ-BOLYAI”, LA SIGHIȘOARA

in

Tags 

Invatamant

În data de 28 martie, studenți ai Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și voluntari ai Organizației Studenților din Universitatea ”Babeș-Bolyai” (OSUBB) vor susține prezentări ale prestigioasei universități în Târgu-Mureș (în Colegiul Național „Unirea”, de la ora 11, Colegiul Economic ”Transilvania”, de la ora 12 și Colegiul Național ”Alexandru Papiu-Ilarian”, de la ora 13) și în Sighișoara, la Colegiul Național ”Mircea Eliade”, de la ora 11. Prezentările fac parte din proiectul Caravana UBB al OSUBB, proiect aflat la a 6-a ediție, care își propune prezentarea ofertei de studiu a UBB în cât mai multe licee prestigioase din țară

GRĂDINIȚA NR. 3, ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR CU PROBLEME

in

Tags 

Invatamant

Fosta Grădiniță cu program normal din cartierul Cornești, care a funcționat într-o clădire privată și pentru care comunitatea locală plătea o chirie lunară de aproape 75.000 de lei, nu a scăpat de probleme. Cele două clase, de limba română, respectiv limba germană, au fost mutate de pe strada Horia pe strada Mihai Eminescu, în subordinea Școlii Gimnaziale “Radu Popa”. Clădirea, în care funcționează și Grădinița cu program prelungit “Târnava”, aparține municipalității, însă este administrată de Școala Gimnazială “Victor Jinga”. În această confuzie organizatorică, serviciile publice oferite sunt necorespunzătoare, confirmându-se astfel că statul, prin Primăria Sighișoara, este un prost administrator.

REZULTATE BACALAUREAT 2018. UN 10 ŞI LA SIGHIŞOARA!

in

Tags 

Invatamant

S-au afişat primele rezultate ale examenului de Bacalaureat! La nivel local, rata de promovabilitate este de aproximativ 55 %, înaintea contestaţiilor. O surpriză plăcută vine din partea unei eleve a Colegiului Naţional “Mircea Eliade”. Ioana – Cristina Bucur (foto sursa Facebook) a obţinut media 10 la examenul maturităţii, fiind singurul elev sighișorean din totalul de 104 elevi cu media maximă pe țară. În exclusivitate, ea ne-a povestit care îi sunt planurile de viitor:

REZULTATE BACALAUREAT 2016

in

Tags 

Invatamant

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii notele obținute de elevi la prima sesiune a Bacalaureatului din acest an. După analizarea contestaţiilor, care vor fi depuse în cursul zilei de azi, notele finale vor fi făcute publice în 16 iulie. Anul acesta au fost 4 probe, atât la evaluarea orală, cât și la cea scrisă: Limba şi literatura română, Limba şi literatură maternă, proba obligatorie a profilului şi proba la alegere a profilului şi specializării.

DIRECTOAREA SOPHIE ILIE: „A FOST UN ȘOC PENTRU MINE CÂND AM CITIT ÎN PRESĂ!”

Grădinița particulară din Sighișoara „Sophie’s Kindergarten” a fost în atenția presei județene, care vorbește despre faptul că această grădiniță ar funcționa ilegal. Inspectorul școlar pentru învățământ particular și alternative educaționale al jud. Mureș este cel care a făcut această afirmație. Directoarea grădiniței neagă, însă, acuzațiile și se declară chiar surprinsă. Însă, ARACIP a publicat lista unităților școlare autorizate și acreditate, la începutul lunii, dar această grădiniţă nu se regăseşte printre acestea.

GRĂDINIȚA DIN CORNEȘTI RISCĂ SĂ FIE DESFIINȚATĂ!

in

Tags 

Invatamant

Grădinița cu program normal nr. 3, de pe strada Horea, funcționează într-un imobil privat. Însă, contractul de închiriere expiră în 31 martie. Părinții și cadrele didactice își doresc să poată avea, în continuare, grădinița în același loc. Problema este că reprezentanții Primăriei consideră că suma pe care trebuie să o plătească pentru chirie este mult prea mare: aproape 7500 de lei în fiecare lună. În aceste condiții, se caută soluții cât mai bune pentru copii sau cel puțin așa ar trebui.

NOU AN ȘCOLAR FĂRĂ CURȚI RENOVATE

in

Tags 

Invatamant

România a fost transformată într-un stat de lumea a treia, cu o rată a analfabetismului ce ne poziționează pe primul loc în rândul statelor Uniunii Europene. Statisticile de anul trecut arată că 6% din populația țării nu știe carte. În Transilvania rata analfabetismului este de 17,6%, iar la nivelul județului Mureș rata este de 1,74%, undeva la mijlocul clasamentului. Comparativ cu alte zone din țară nu stăm prost, dar nu stăm nici bine.

O NOUĂ SPECIALIZARE ÎN CADRUL UPM

in

Tags 

Invatamant

Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş rămâne credincioasă motto-ului consacrat "o universitate pentru comunitate". Pornind de la nevoile de specializare cerute pe piaţa muncii, dar şi din dorinţa de a oferi programe de studiu diversificate şi de actualitate, s-a născut ideea de a aduce în judeţul Mureş specializarea Ştiinţe Politice. Specializarea se adresează tuturor celor care doresc să fie conectaţi la realităţile lumii, celor care doresc să înţeleagă mecanismul schimbărilor politico-economice sau sociale, celor ce doresc să găsească un răspuns la provocările lumii noastre.

GHIDUL PROFESORULUI ASPIRANT

in

Tags 

Invatamant

Acest material nu este un ghid despre ceea ce trebuie să faci pentru a deveni un profesor ci este un ghid despre ceea ce trebuie să înțelegi atunci când vrei să iei o astfel de decizie. Orice asemănare cu realitatea nu este întâmplătoare, iar personajul ai putea fi chiar tu. Suntem în Anul Domnului 2014. Meseria de profesor nu a ajuns încă la un nivel la care se poate bucura, pe bună dreptate, de simpatiile și respectul concetățenilor și, mai ales, al conducătorilor națiunii. În această a doua categorie intră miniștri, ministrese, secretari de stat și inspectori școlari care, după rânduiala mioritică, s-au pricopsit cu acele posturi bine remunerate ca o consecință a legăturilor directe sau indirecte cu partidele care guvernează țărișoara.

BACALAUREAT 2014

in

Tags 

Invatamant

Potrivit agenției Mediafax la sesiunea de vară a bacalaureatului din acest an, în județul Mureș s-au înscris 4040 de candidați, în final prezentându-se la toate probele de examen 3823 dintre ei. 5 elevi au fost eliminați pentru tentativă de fraudare. "Avem o rată de promovare de 58,44%, adică 2.234 de elevi au avut media generală peste 6 şi la toate disciplinele note peste 5. Pe de altă parte, sunt 285 de candidaţi care au promovat fiecare disciplină, dar n-au media peste 6, ca să fie declaraţi reuşiţi", a spus Illes Ildiko, inspectorul general școlar adjunct din Mureș.

“CEL MAI BUN POVESTITOR”, UN CONCURS PENTRU PREȘCOLARI

in

Tags 

Invatamant

În data de 28.05.2014 Domeniul “Dracula” din Daneș a găzduit Concursul Județean “Cel mai bun povestitor”, un eveniment organizat de Grădinița Târnava din Sighișoara, prin directorul Niculina Bobohălmean, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu alte grădinițe din oraș. Concursul s-a desfășurat sub auspiciile operei lui Caragiale iar copiii, cei mai buni povestitori din întreg județul Mureș, și-au încântat auditoriul cu povești extraordinare, mișcare scenică și interpretare ca pe marile scene de teatru.

"CREȘTEM ÎMPREUNĂ" LA SIGHIȘOARA

in

Tags 

Invatamant

La Sighișoara, programul «Creștem Împreunã» continuă. “Salvați Copiii” România asigurã, în 15 orașe, servicii socio-educaționale și de consiliere psihologicã pentru copiii rãmași singuri acasã, în urma migrației economice a pãrinților, printre aceste orașe numãrându-se și Sighișoara. Odatã cu începerea școlii, “Salvați Copiii” redeschide programul “Creștem Împreunã”, destinat susținerii copiilor rãmași singuri acasã ca urmare a plecãrii pãrinților la muncã în strãinãtate.

TITULARIZARE 2013

in

Tags 

Invatamant

Din cei 32.374 de candidați (la nivel național) care s-au prezentat la proba scrisă pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar, aproximativ 1000 au ales să susțină proba scrisă în județul Mureș.

Rezultatele finale, pe tranșe de note, după soluționarea contestațiilor, indică faptul că județul Mureș se plasează în prima jumătate a județelor cu cele mai bune rezultate.