anchete

KOVESI A FOST REVOCATĂ. CE URMEAZĂ?

in

Tags 

anchete

Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la șefia Direcției Naționale Anticorupție. Nu mai comentăm modul de operare al coaliției PSD-ALDE în cazul său, în contextul acțiunilor de slăbire a puterii judecătorești, însă decizia întârziată și oarecum previzibilă a Președintelui Klaus Werner Iohannis n-ar trebui nici să ne bucure și nici să ne întristeze. Judecând la rece, prin prisma problemelor cu care se confruntă Sighișoara, poate a sosit momentul ca angajații statului de drept să-și facă datoria și în micile comunități locale, acolo unde ignorarea constantă a faptelor de corupție dă elan făptuitorilor.

NOU ACCIDENT MORTAL LA GROAPA DE GUNOI

in

Că tot a fost în 5 iunie Ziua Internațională a mediului înconjurător, aduc în discuție un incident petrecut la începutul acestui și aparent mușamalizat, probabil pentru a nu ajunge la urechile presei de opinie. Este vorba despre o femeie călcată de un utilaj aparținând operatorului de salubritate care administrează depozitul de deșeuri nepericuloase – SC Schuster Ecosal SRL. Femeia sorta deșeuri direct pe rampă, deși accesul în această zonă cu factori de risc ar trebui să fie interzis persoanelor neautorizate, cu atât mai mult cu cât partea de sortare aparține oficial și legal SC Ecoserv Sig SRL, societatea subordonată municipalității.

AFACEREA “GRILAJUL” (II)

in

Tags 

anchete

În anul 2014 SC Ecoserv Sig SRL înlocuia vechile grilaje din fier de pe marginea șoselei europene cu altele noi, de o calitate discutabilă. Afacerea ne-a costat 138.260 de lei, inclusiv TVA, adică 2 76.52 de lei bucata, acestor costuri adăugându-li-se costurile ulterioare de montaj și întreținere. Cele 500 de panouri metalice tip manej au fost achiziționate de la SC Ambient SA – Sibiu, care, la rândul ei, le-a achiziționat de la SC Mișitrans SRL, cu sediul în satul Boiu (foto dreapta). Societatea este administrată de Fintoc Ionel și are ca principală specializare fabricarea de odgoane, frânghii, sfori și plase. Fintoc Ionel este soțul fostei consiliere Fintoc Marieta...

DNA MUREȘ, SCURT RAPORT DE ACTIVITATE PE 2015

in

Tags 

anchete

Vânătoarea corupților face victime nu doar la nivel central, ci și la nivel județean, unde anumite personaje care activează în politică, administrație sau instituții publice s-au baronizat fără a fi tulburate de organele de control autodeclarate ocazional a fi independente. Chiar dacă uneori rezultatele nu se ridică la nivelul așteptărilor, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul Sighișoarei, situația pare a da încredere celor care încă mai cred în statul de drept și în egalitatea în fața legii.

ODISEEA ÎNLOCUIRII LUI ȘUTEU OCTAVEAN, APROAPE DE FINAL

Spuneam într-un articol mai vechi că alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României aduce o schimbare de paradigmă. La debutul mandatului său acesta afirma că rezistența la schimbare înseamnă că ea se întâmplă. Simțeam nevoia unei astfel de schimbări căci toate partidele naționale sunt vinovate de haosul în care astăzi ne regăsim, iar majoritatea actorilor politici s-au erodat la putere încât sunt buni de aruncat la groapa de gunoi a istoriei. Partidele care s-au succedat la conducere au aplicat o singură politică de stat, cea a șpăgii.

PARCĂRILE DE REȘEDINȚĂ, MĂR AL DISCORDIEI

in

Tags 

anchete, ecoserv

Așa cum știm fostul viceprimar Dan Eugen Bândea a vrut să-și demonstreze sieși că poate aduce profit din serviciul de parcări gestionat de Ecoserv, astfel că a impus, în câteva zone ale orașului, organizarea de locuri de parcare de reședință cu abonament anual. Măsura, evident, a fost abuzivă, căci nu s-a organizat vreo dezbatere publică și nu s-a cerut opinia locuitorilor care deja plătesc taxe și impozite anuale pentru utilizarea domeniului public și pentru deținere de autovehicule. Drept urmare a fost sesizat Avocatul Poporului, instituție care a cerut lămuriri din partea conducerii Primăriei, urmând ca, în perioada următoare, să dea și un verdict.

BAZA SPORTIVĂ, ÎN ATENȚIA PROCURORILOR ANTICORUPȚIE

Dintr-o informare adusă la cunoștința Consiliului Local Sighișoara aflăm câteva amănunte ce vin în completarea unui articol mai vechi, în care noi am prezentat situația bazei sportive (detalii aici). Lucrările au fost câștigate la licitație de către două firme asociate, SC Eco Horticultura SRL și SC Compania Romprest Service SA, fiind împărțite în 3 etape. După executarea primei etape, care ar fi trebuit să cuprindă drumurile de acces, parcările, instalațiile de apă-canal, de gaz și electricitate, lucrările au fost sistate din lipsă de finanțare.

AFACEREA "GRILAJUL" (I)

in

Tags 

anchete, ecoserv

La începutul lui iulie 2014 SC Ecoserv Sig SRL, serviciul de gospodărie aflat în subordinea Consiliului Local Sighișoara, a demarat lucrările pentru schimbarea grilajelor din fier de pe marginea șoselei europene. Acestea au fost revopsite sau reparate înainte de a fi schimbate, atât în anul 2013 cât și la începutul anului 2014. Costurile acestor lucrări de întreținere, conform unor facturi eliberate de SC Ecoserv Sig SRL în perioada 29.03.2013-28.06.2014, se ridică la aproape 12.000 lei inclusiv TVA.

FUNDAȚIA “GAUDEAMUS”, DISPENSĂ DE LA PLATA IMPOZITELOR

in

În urma unei interpelări a consilierului local Pop Claudiu (Uniunea Independentă pentru Sighișoara), care a cerut Executivului întocmirea unui raport general privind impactul pe care îl au scutirile de la plata impozitului asupra bugetului local, Biroul de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Sighișoara a adus la cunoștința Consiliului Local un tabel cu fundațiile și asociațiile care beneficiază de scutire de la plata impozitelor pe clădiri pentru anul în curs.

GARDEN CENTER GRUP, O FIRMĂ CONTROVERSATĂ

in

Tags 

anchete

Procurorii DNA anchetează mai multe persoane din conducerea Primăriei Miercurea Ciuc. Sunt vizați primarul Ráduly Róbert Kálmán (UDMR), viceprimarul Szoke Domokos şi viceprimarul Antal Attila. Ei sunt acuzați de favorizarea S.C. Garden Center Grup S.R.L. din București, care a primit un contract de lucrări pentru amenajarea unor spații verzi din municipiu, în valoare de peste 1,3 milioane lei.

MIRAJUL CONTRACTELOR DE ASISTENȚĂ JURIDICĂ

in

Tags 

anchete

În Primăria Sighișoara există un compartiment juridic care, potrivit statului de funcții aprobat prin HCL nr. 133/2013, are 3 posturi de consilieri juridici. Rolul acestui departament este de a asigura activitățile juridice de consultanță, de asistență sau de reprezentare a Primăriei în litigiile în care municipiul este parte. Conform Ordonanței de Urgență nr. 26/2012, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative...

BILANȚUL DNA PE 2014

in

Tags 

anchete

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la finele anului trecut încrederea românilor în instituțiile executive ale statului a înregistrat creșteri semnificative. Astfel, Direcția Națională Anticorupție înregistrează un nivel de încredere de 55,8%, în timp ce Agenția Națională de Integritate înregistrează un procent de 39,2%. Cele două creșteri au venit în contextul alegerilor prezidențiale, a schimbării președintelui României și a unei mult așteptate schimbări de paradigmă.

CONSILIERUL ȘUTEU OCTAVEAN, SALARIATUL COMUNITĂȚII

in

Actuala garnitură de consilieri este una dintre cele mai exotice pe care le-a avut Sighișoara în ultimul sfert de veac. Printre cei 19 aleși se numără Șuteu Octavean, intrat în Consiliu în anul 2012 din partea lu’ Domnudan (adică PP-DD). Unii votanți ar putea dormi liniștiți, știindu-se reprezentați în sferele înalte ale administrației locale de Șpigli, cum mai este el cunoscut în bobor aidoma performanțelor sale anonime în cariera de fotbalist. Îmi pare rău că trebuie să le tulbur acestora somnul, dar Șpigli nu le reprezintă interesele, ci își reprezintă propriile interese.

CONU' BURLACU FAȚĂ CU REACȚIUNEA

Singurul ziar de opinie publică din Sighișoara se află în vizorul baronilor locali. După publicarea mai multor articole tematice privind lipsa de transparență în administrația Dăneșan prima reacție oficială a venit din partea consilierului și baronului local Adrian Burlacu, membru de vază al organizației locale a PNL. Domnia sa se simte vexat și în același timp lezat de unele afirmații făcute de noi, în cei aproape doi ani de existență a ziarului, și cere lămurirea unor aspecte în condițiile în care nu a solicitat niciodată drept la replică și mai mult, nu a binevoit să ne răspundă la întrebări sau la apeluri atunci când a fost contactat telefonic.

CINE E VINOVAT DE DISTRUGEREA PATRIMONIULUI LOCAL? (IV)

Periplul meu prin lumea întunecată a administrației locale și a necunoscutelor aflate în buricul târgului se termină deocamdată aici. Sper să fi adus puțină lumină în relația dintre noi, oamenii de rând, și edilii orașului care se comportă de parcă ar fi stăpânii noștri feudali. Sighișoara de astăzi a devenit o umbră palidă a ceea ce era cândva insă nu e târziu să punem frână nemerniciei, demagogiei, populismului și dezinteresului general.

CINE E VINOVAT DE DISTRUGEREA PATRIMONIULUI LOCAL? (III)

Există foarte multe exemple de case istorice modificate ilegal, cu sau fără știința autorităților, însă m-am oprit la unele dintre cele mai importante. Aceste case nu se mai încadrează în specificul zonei, datorită intervențiilor abuzive la structură sau fațadă. După consumarea faptelor prezentate în articolele anterioare merită să ne îndreptăm atenția către două monumente locale de o importanță majoră și care au fost abandonate de autorități: monumentul Skariatin (cunoscut comunității cu numele “La Leu”) și monumentul “La Chip”.

CINE E VINOVAT DE DISTRUGEREA PATRIMONIULUI LOCAL? (II)

Continui prezentarea cu alte clădiri reprezentative din centrul istoric care se găsesc la mila Domnului, pentru că autoritățile locale nu sunt interesate de soarta lor. Trei dintre acestea sunt Casa Asociației Meșteșugărești, clădirea fostei Bănci Maghiare și Casa de Cultură “Mihai Eminescu”.

CINE E VINOVAT DE DISTRUGEREA PATRIMONIULUI LOCAL? (I)

În materialul care urmează, structurat pe mai multe capitole, orice asemănare cu realitatea nu este deloc întâmplătoare. Se făcea, în urmă cu ceva ani, că un nene a devenit primarul orașului Sighișoara. Și aici nu vorbim de un oraș oarecare al țărișoarei ci de un oraș care ar trebui să fie important, prin localizarea sa geo-strategică în mijlocul României, la intersecția principalelor căi de comunicație. Și mai mult, un oraș cu o istorie încărcată, care rivaliza odinioară cu Sibiul și care a conservat, cu chiu cu vai, singura cetate medievală încă locuită din această parte a vechiului continent.

Alegeri la Senat ? Akos Mora a pierdut la Înalta Curte lupta cu ANI

in

Tags 

anchete

În decizia Înaltei Curţi se arată că "Respinge recursul declarat de Mora Akos Daniel împotriva sentintei civile nr. 34 din 24 februarie 2012 a Curtii de Apel Târgu Mures –sectia a II - a civila, de contencios administrativ si fiscal ca nefondat. Irevocabila. Pronuntata, în sedinta publica, astazi 24 septembrie 2013".

ABUZURI GRAVE ÎN ORGANIZAREA FESTIVALULUI “SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ”

in

Tags 

anchete

Festivalul “Sighișoara Medievală” este, cu siguranță, cea mai importantă manifestare culturală a orașului nostru. În ultimii ani el a fost organizat de către Primăria Sighișoara în colaborare cu Asociația Turistică Sighișoara. În acest sens municipalitatea pune la dispoziția Asociației, în mod gratuit, domeniul public pe care, la rândul ei, Asociația îl închiriază micilor producători sau, după caz, întreprinzători în baza unei sume de bani.

Pagini